Bireysel emeklilikte stratejiyi değiştir

Parası olsa Deniz Gökçe ne yapardı diye sorarsanız, BES katkımı arttırır ve emeklilik fonlarımı, daha çok Türk Lirası ve faiz getirili kamu kağıtlarına yatırım için bireysel emeklilik şirketime de müracaat ederdim!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2015 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bireysel emeklilikte stratejiyi değiştir

Deniz Gökçe

Dünkü analizimizde özetle; 'Döviz 2015 yılında sanıldığı kadar TL karşısında değerlenmez' demiştik. Yani döviz borcu olmayanın döviz biriktirmesini tavsiye etmiyoruz. Tabii altın da dikkatle incelenmeli.

BANA GÖRE ALTININ ARTACAĞI YOK

Altın; hem dolar fiyatına, yani hem ABD enflasyonuna , hem doların diğer paralar karşısındaki değerine ve de hem de TL'nin değerine, TL enflasyonuna ve de TL'nin devalüasyon oranın bağlı seyir izliyor. Kaldı ki kriz beklentisi azalınca altının onsu bin 970 dolardan bin 200 dolarlara geriledi. Bana göre artacağı da yok.

RAHAT BİR EMEKLİLİK İÇİN

Kaldı ki Türkiye'de tasarrufçunun bundan sonraki temel tasarruf aracı bireysel emeklilik sigortası (BES) olmalıdır. Çünkü yatırdığınız paraya ek olarak devlet de 4'te 1 oranında ekleme yapıyor. Üstelik normal vatandaşın tasarrufa en çok gereksinmesi olan zaman emeklilik dönemidir. Yani bugün devletin en önemli ekonomi politikası bence insanlara emeklilik için destek verme politikasıdır. SSK, Emekli S. ve Bağkur'un desteğini ikiye katlamak bireysel emekllikle mümkündür.

VATANDAŞA YARARI MİNİMAL DÜZEYDE

Bugün TL cinsinden yatırım konusuna değineceğiz demiştik. TL cinsi yatırımlarda ülkemizde gayrimenkul büyük önem taşır. Ama her kişi yüksek dozda TL kredi alamadığından konut hep kar getirir olsa da, bundan normal vatandaş ancak minimal oranda faydalanabilir.

BORSADA PARA NASIL KAZANILIR?

Bunun dışında faiz getirisi olan bono, tahvil, fon gibi TL yatırımları vardır. Veya da hisse senedi... Hisse senedinde temel strateji borsa düşükken almak ve yükselince de satmak veya tutmak olmalı. Bu nedenle tasarrufçu borsanın daha yükselip yükselmeyeceğine dair bir karar vermek zorunda.

YÜKSEK FAİZDE DEĞER DÜŞÜKTÜR

Ama faiz getirisi olan menkul kıymetlerde ise tersine faiz yükselmişken almak önemlidir. Çünkü değer düşüktür. Faiz getirili menkul kıymetlerin piyasa değeri ile faizi ters çalışır. Faiz yükselirse değer düşer, faiz düşerse eldeki değer yükselir.

Toparlanma işaretleri Almanya'dan!

Şu anki verilere bakarsak sürpriz şekilde Almanya'nın kötümserlikten iyimserliğe döndüğünü görürüz. Makro veriler, kasım itibariyle çok iyi olmasa da beklentilerin birden negatiften yüksek dozda pozitife döndü! Yani Almanya toparlanmaya geçmek üzere hissiyatı geldi. Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın toparlanması bizim için de iyi. Çünkü ihracatımız artar, ve Rus turist hareketi gerilese de , Avrupalı turist hareketi, Almanya ve Avrupa 2014 yılından sonra 2015 içinde toparlanırsa, büyük zarar görmez. Ama bu yıl da hem Irak hem de Rusya'ya aşırı endeksli olacağız. Her ikisine de ihracatımız bir süredir azalmakta.

Peki ben olsam ne yapardım?

Sonuçta "Parası olsa Deniz Gökçe ne yapardı?" diye soracak olursanız; Bireysel emeklilik (BES) katkımı arttırır ve emeklilik fonlarımı, daha çok Türk Lirası (TL) ve faiz getirili kamu kağıtlarına yatırmaları için bireysel emeklilik şirketime de gerekli talimatı verirdim...

Yabancılar da bunun farkında

Okurlarımız, cari denge probleminden kurtuluyor muyuz diye soruyor. Bunun için, 2012'den bu yana global kriz ortamında, cari dengeyi düzeltmek için yüzde 3 civarı, yani sınırlı büyümeye razı oluyoruz. Açığı azalttık, yabancılar da bunun farkında, içeri fon sokmaya başladılar.

Tasarruflarımız nasıl artacak?

Tüketici vatandaş daha az TL kredisi kullanırsa, biraz da tasarruf etmeyi düşünürse ve tasarruflarını TL cinsi risksiz kamu borç senetlerine veya banka fonlarına yatırmayı seçerse, toplum geneline ve kendi ekonomimize de fayda sağlamış olur. Tasarruflar da artmış olur.

ABD'liye göre artış 2015 sonu!

Bugün örneğin ABD'de tahvil ve bonoları almak 2014 sonu ve 2015 başında giderek artan bir hale geldi. Bu ne anlama geliyor? Çünkü ABD halkı ve piyasa, ABD faizinin 2015 içinde önemli ölçüde artmayacağını düşündüklerinden faiz getirili menkul kıymetleri düşük değerli iken satın alıyorlar. Bu da değerlerin pek düşmeyeceğini ve faiz artmazsa da değer artışı olacağını düşündüklerinden. Yani ABD piyasası da faiz artışının ancak 2015 sonuna doğru gündeme gelebileceğini düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber